Tartanak még a fogadalmak?

Tartanak még a fogadalmak?

  • Post Author:

Azokról a bizonyos fogadalmakról van szó, amiket az ember január első napján, napjaiban megfogalmaznak maguknak. Akár fejben, akár írásban. Az, hogy ezeket ilyenkor kőbe vésik, és ha törik, ha szakad betartják, vagy csak fivatból teszik, az a következő hónapokban kiderül. 

Már nemsokára vége a márciusnak is. Normál üzemmódban már nem biztos, hogy roskadásig lennének az edzőtermek parkolói, mert a januári fogadalmak bizony ilyenkorra már igencsak alábbhagynak. Miért van ez évről évre? Miért van az, hogy ezek a dolgok csak hetekig, jobb esetben 1-2 hónapig tartanak? Talán nincs sikerélmény? Saját kútfőből próbálnak boldogulni az emberek? Véleményem szerint mind a testmozgást, mind a táplálkozás részét érdemes szakemberrel elkezdeni. 

Mi a helyzet a főzéssel, bevásárlással, étkezéssel kapcsolatos fogadalmakkal? Meddig tartanak? Mindent bevetünk, vagy hamar elmegy a kedvünk?

Számos dolgot meg szoktunk fogadni. Nem eszek több csokit, nem iszok annyi kávét, leteszem a cigit, vagy kevesebb alkoholt iszok. Én amondó vagyok, hogy tiltással nehéz bármit is elérni hosszú távon. Ha ehelyett inkább ésszerű, logikus és nem megterhelő változtatásokat viszünk az életünkbe, akkor sokkal pozitívabb kimenetelű is lehet az újévi fogadalom, és talán nem csak január végéig tart.

Életmódprogramokon is részt tudunk venni, hiszen pont a fenti okokból kifolyólag igencsak megnövekszik a januárban induló programok száma. Hiszen segítitek egymást, támogatjátok egymást és a megfelelő motiváció is mindennapos lehet. Érdemes azonban előtte megtudni, hogy melyik az igazán Neked való program. Ide tartozhat a léböjt, a léböjt kúra is. 

1-2 előnye mellett azonban ennek a választott módszernek hátránya is akad bőven. Egyrészről a hirtelen mínuszban megjelenő értékeknek megörülünk, mert napok alatt képesek vagyunk több kilótól megszabadulni. De sajnos ez nem zsírból történik. Hanem egész egyszerűen a több folyadék miatt gyakrabban keressük fel a mellékhelyiséget, a gyomortartalom teljesen kiürül. Hosszú távon ez nem tartható. A hirtelen fellépő szédülések, ájuldozások, vércukorszint zuhanások miatt ez nem tartható huzamosabb ideig. Amint elkezdesz szilárd táplálékot venni magadhoz, sajnos ez a folyamat meg is reked. Ettől az emésztésed nem lesz jobb, megszabadultál rengeteg ásványi anyagtól, ami a szervezetedben volt. A zsírégetéshez márpedig szükségünk van rájuk. Így amennyiben a léböjttel a fogyás lenne a célod, akkor étrend-kiegészítőkkel érdemes belevágni, nem utolsó sorban szakember bevonásával. Olyanokkal, amik pótolják a vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünkben. Megfontolandó különböző probiotikus készítmények fogyasztása is, amelyek mellé prebiotikumokat is javaslok, a hatás maximalizálásának érdekében.

Gyakorlatilag hasonló okokból nem tartom jó ötletnek a szétválasztós diétákat sem. Minden nap minden nekünk megfelelő tápanyaggal el kell tudnunk látni a szervezetünket annak érdekében, hogy ne okozzunk azonnali, vagy olyan problémát, ami később ütné fel a fejét.

Egy jól felépített és teljesen egyénre szabott, életmód, tehát egy olyan program, ami törtekszik arra, hogy megtaláld és meg is tartsd az egyensúlyt a szervezetedben miért is válik előnyödre?

  • mert ezzel biztosan nem lősz mellé
  • mert biztosan nem fogod kizsigerelni a már amúgy is szegényes szervezetedet
  • mert ezt fogod igazán hosszantartóan csinálni
  • mert ezzel elkerülheted a jojó effektust
  • mert ezzel tartós eredményre tehetsz szert.