Táplálkozz okosan

Táplálkozz okosan

  • Post Author:

Az okosan nem feltétlenül csak azt jelenti, hogy a fejünk után megyünk és nem gondolkodunk. Például itt van ez az állítás: „A jóllakottság érzése szimbolikusan összefonódik a pozitív tartalmakkal, egy jóízűen elfogyasztott lakoma után a szeretve levés atmoszférájában lebegünk. Gondoljunk csak morcos fogyókúrázókra vagy érzelmi krízisben lévők vad falásrohamaira és az összefüggés máris világosan látszik.

Amikor valaki megosztja a fogyásának „titkát”, sokan fellélegeznek vagy épp gondolkodóba esnek, hogy „Ahham, jó, akkor ezt én is kipróbálom.” Nagyon sokszor van az viszont, hogy ezek a praktikák, lépések nem mindenkinél ugyanazt a hatást eredményezik.

Az interneten fellelhető praktikákból lehet tanulni, lehet ötletelni. Viszont tudomásul kell vennünk, hogy ami egy Juliskánál működik, nem biztos, hogy Mariskánál is fog. Vagy éppen fordítva. A szervezetünk másképp működik, mások az életkörülményeink, más és más életvitel szerint éljük a mindennapjainkat.

Az első és legfontosabb lépés, megismerni önmagad. Hiszen a tested jelzéseiből fogod tudni, hogy a jó úton haladsz-e. Ez nem könnyű feladat, viszont ha összhangba kerültél magaddal, onnantól már sima ügy lesz az, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb edzésformát, konyhai praktikákat, legmegfelelőbb alapanyagokat, legízletesebb ételeket.

Bármilyen probléma, komolyabb egészségügyi kihívás esetén érdemes szakember segítségét kérni a témában. Mivel bizonyos betegségek, egészségügyi állapotok külön odafigyelést és külön életvitelt kívánnak. Nem érdemes, sőt, egyenesen veszélyes már az interneten fellelhető információk alapján a diagnózis felállítása, de egy rosszul kivitelezett diéta, életmódváltó program is tud életveszélyes állapotokat eredményezni.

Ezek szerint lehet hibázni? Hogyne lehetne. Én is hibáztam. Hibáztam, mikor száműztem a húst az étrendemből. Hibáztam, amikor éheztettem magam. Hibáztam, amikor azt hittem, hogy 1-2 kósza falat nem árthat. Hibáztam, amikor azt hittem, hogy azt hittem… 

Az egyoldalú és egyhangú diétákat nem tartom jó ötletnek. Hiszen valljuk be, a rizs – csirkemell kombináció 3-4 napig még nekem is lecsúszik, de hónapokig, vagy akár életem végéig BIZTOS, HOGY NEM.

Viszont vannak olyan főbb szabályok, amik mindenkire érvényesek. Ezeket tudomásul kell venni és a fennmaradó tényezőkkel kell gazdálkodni és élvezetessé tenni a táplálkozást, az életmódunkat.

 

Vélemény, hozzászólás?