Makroelemek, amelyekre mindenkinek szüksége van

Makroelemek, amelyekre mindenkinek szüksége van

  • Post Author:

A makroelemek olyan ásványi anyagok, amelyekre viszonylag nagy mennyiségben van szükségünk. Legtöbb alkalommal már csak a hiánytünetekkel kapcsolatban beszélünk róluk, ami nagy baj. Hiszen ha megfelelő minőségű táplálkozást folytatunk, akkor is előfordulhat, hogy a termőtalaj minősége miatt a növény mégsem tud olyan tápanyagdús lenni, mint amilyennek lennie kellene. 

Mik tartoznak ide? 

Például a nátrium és a kálium, melyek egyaránt fontosak a szervezetünknek, A só-vízháztartás egyensúlyáért valamint a sav-bázis egyensúlyért felelősek. Az ideg-izomműködések vagy akár az ingerületátvitel is 1-1 olyan folyamat a szervezetünkben, amelyekhez szükséges ez a 2 ásványi anyag.

Eszünkbe juthat erről az, hogy most akkor merjük sózni az ételeket, vagy nem? Mi az egészséges határ? A túl sós ételek után azért vagyunk szomjasak, mert a nátrium megemeli a vér és az egyéb testnedvek összoldott anyag koncentrációját, ettől szomjasak leszünk és még többet kívánunk inni. A napi 3 gramm só már egy elégséges mérték.  

Vagy nézzük akár a kálciumot. A kálcium az izomsejtekben az ingerület-összehúzódás összekapcsolásában, a belső és külső elválasztású mirigyekben az ingerület-kiválasztás összeköttetésében, és a véralvadásban is fontos szerepet játszik.

A magnézium is egy, az előzőekkel egyetemben fontos ásványi anyag. A fogak és csontok felépítéséhez nagyon fontos, továbbá szerepe van az ingerület átvezetésében, így az ideg és izomműködésben (megterhelő idegi vagy izommunka esetén ajánlott a plusz Mg ásványi anyag bevitel, ha a táplálkozás nem fedezi bőségesen a magnéziumszükségletet).