Magtejek – milyen lehetőségeink vannak?

Magtejek – milyen lehetőségeink vannak?

  • Post Author:

A tejfogyasztást évekkel ezelőtt még az egészséges étkezéssel kapcsolatos diasorokba lazán beleírták. Ma már ez sajnos nincs így. Sokan toleránsak lettek a tejfehérjére, a laktózra, így vagy teljesen kiiktatják életükből ezeket az élelmiszereket, vagy alternatívákat keresnek. Mutatok néhányat: 

Rizstej 

Fehér vagy barna rizsből is lehet készíteni rizstejet, talán a barna rizstejnek kicsit mogyorósabb íze van. 250 g rizst piríts meg majd 1 éjszakára áztasd be 250 ml vízbe. Másnap szűrd le, majd turmixszal keverd simára. Egy kendőn vagy sűrű szöveten keresztül szűrd át. Ízesíthető még, ha valakinek nem elég édes. 100ml 33 kcal-t tartalmaz (7,5 g szénhidrát).

Mandulatej

250  g mandulát áztass be egy éjszakára, másnap szűrd le. 500 ml vízzel és 1 ek. juharsziruppal ízesítheted. Be a turmixba és keverd simára. Le lehet szűrni ezt is a biztonság kedvéért. 100ml 35 kcal-t tartalmaz, ebből csak 1,3 g szénhidrát, de jóval zsírosabb, mint pl. a rizstej. 

Zab

200 g zaphelyhet 1 tk juharsziruppal és 200 ml vízzel turmixolj össze. Szép krémes állagú tejet kell kapj. 100 ml 37 kcal-t tartalmaz.