Interjú készült – ReAd Blog

Interjú készült – ReAd Blog

  • Post Author:

Táplálkozási tanácsadó vagy. Minek a hatására választottad ezt a munkát? Van benne személyes vonatkozás is kicsit?

Már a felsőfokú tanulmányaim során is foglalkoztam egészségfejlesztéssel. Ennek számos területe lehet, akkoriban még mindegyik érdekelt valamennyire: munkahelyi egészségfejlesztés, statisztika, egészségfejlesztési projektek, táplálkozástudomány, gyermek- és ifjúságvédelem, stb. Mindegyikben el tudtam volna képzelni a jövőmet.

Aztán eljött az ideje diplomamunka témát választani. Igazából jóval hamarabb elkezdtem a témában keresgélni, mint kellett volna. Így jött velem szembe egy olyan lehetőség, hogy a Tudományos Diákköri kutatómunkaként már jóval hamarabb elkészülhet egy olyan projekt, amit később diplomamunkaként is tudnak majd minősíteni. Ennek a választásnak köszönhetem azt, hogy ma ezzel foglalkozom.

Ekkortájt kezdtem másképp látni a dolgokat és odafigyelni a saját táplálkozásomra. Voltak mindig is súlyproblémáim, így nem volt kérdés, hogy én vagyok saját magam első ügyfele. Nagyon sok ismerősöm küzdött akkoriban súlyproblémákkal, vagy olyan egészségügyi kihívásokkal, amelynek nem feltétlenül volt kiváltó oka a helytelen táplálkozás, de annak megfelelő mederbe terelésével elősegíthették saját gyógyulásukat és közérzetük javulását.

 

– Mik a személyes tapasztalataid? A magyar étrend mennyire változatos és egészséges? Kis hazánkban mennyire táplálkoznak szerinted egészségesen?

Nagyon kedvezően alakulnak az egészséges életmóddal kapcsolatos attitűdök és az emberek felfogása a témában, de még mindig van hová fejlődni. Egyre digitalizálódó világunkban én még mindig fontosnak tartanám a személyes konzultációkat. Most már a nemrégiben életbe lépő elektronikus recepteknek köszönhetően elegendő 1-1 telefonhívás a háziorvosnak és már mehetünk is a gyógyszereinkért a gyógyszertárba. Jó lenne, ha az emberek jól-léte lenne a középpontban és nem a gyorsabb kiszolgálás.

A gyorsabb élet és a még gyorsabb kiszolgálás és ellátás érdekében jó dolgok is születnek. Rengeteg olyan házhozszállítást is vállaló vállalkozás létezik, akik valóban értékes és tápanyagdús alapanyagokból készítik el az ételeket. Ezeket most már otthonra vagy a munkahelyünkre is meg tudjuk rendelni. Hiszen valljuk be őszintén…ahhoz, hogy valóban változatosan ÉS egészségesen táplálkozzunk, sűrűn a konyhában kellene tartózkodni. Elindultunk egy jó irányba, amit jó lenne megtartani és még inkább elérhetővé kellene tenni Mindenkinek. Hiszen Mindenki megérdemli a minőséget és az odafigyelést.

Előtérbe kerültek a bio és hazai gazdálkodók termékei, amihez könnyebb hozzájutni, mint eddig bármikor. Jó dolog, hogy menő lett otthon zöldséget termeszteni, hiszen az otthoni ízeknek párja nincs. A magyarok mindig is találékonyak voltak, a híres nevezetes ételeinkkel sincs semmi probléma. Akinek mégsem illik bele az étrendjébe normál módon, már mindent újra lehet gondolni és egészségesebb verzióban elkészíteni. A változatos és egyre bővülő egészséges alapanyagoknak köszönhetően fantasztikus ételeket lehet készíteni.

– Hol csúsznak el az emberek az étkezésekben, túl sok? Vagy a minőség nem jó?

Az a tapasztalatom, hogy a legnagyobb hiba, amit elkövethetnek, hogy kizsigerelik a szervezetüket. Azonnal, ahogy eldöntik, mától – holnaptól egészségesen fogok élni, mindentől megszabadulnak, ami szerintük káros vagy már nem fogyaszthatják el.

Mind mennyiségi és minőségi szempontból lehet fokozatosan kezdeni. Általában a legelső konzultáción ez el is dől. Hiszen akkor kapok viszonylag teljes képet az illetőről. Az életkörülményeiről, szokásairól, lehetőségeiről. Ha a mennyiséggel vannak problémák, akkor javítunk a minőségen. Hol vásárol, mit vásárol és megnézi-e egyáltalán vásárláskor a termékek címkéjét? Az a meglátásom, hogy ha a minőség tökéletes, akkor a mennyiséggel már nem szokott akkora probléma lenni. Hiszen egy jól összerakott, tényleg tápanyagdús ételből nem bírunk hatalmas adagokat enni.

 

– Mit szeretsz a munkáddal kapcsolatban? Mik a nehézségei?

A legjobb része az, amikor az eredményeiket osztják meg velem. Amikor sírva hívnak fel, hogy jobb lett a laboreredményük, amikor küldik a fotókat a mérlegen állva, amikor a legközelebbi konzultáción széles mosollyal köszöntenek. Ilyenkor kézzel foghatóvá válik, amiről mindezidáig csak beszéltünk, és amivel kapcsolatban eddig csak célokat tűztünk ki. Ezek a célok, célállomások valósággá válnak, megvalósulni látszanak. Igyekszem egy kicsit mentálisan is segíteni őket. Például úgy, hogy az apróbb sikereket is meg kell ünnepelni, hiszen ezek juttatnak el minket a célvonalig. Szeretem biztatni az embereket és támogatást nyújtani Nekik. Ha igénylik, akkor bármikor a rendelkezésükre állok. Nem nézem a konzultációkon sem az időt. Ha maradnak nyitott kérdések, akkor az még nagyban befolyásolhatja azt, hogy milyen tanácsokkal lássam el az illetőt.

Nehézségek… amikor például menet közben feladja és elveszíti a motivációt. Mert nincs támogató közeg, én is messze vagyok, egyedül érzi magát. Olyankor már egyáltalán nem hallja meg, amit és ahogy mondok. Valamilyen oknál fogva van bennük egy gát, amit én egyedül, az ő akarata nélkül nem tudok átszakítani.

A másik nehézség, amit ők is szoktak jelezni, hogy jó lenne, ha fizikálisan is ott lennék velük… Ez kivitelezhetetlen. Viszont éppen ezért igyekszem folyamatosan kapcsolatban maradni velük és folyamatosan kommunikálni telefonon, a közösségi médiában, e-mailen keresztül. Ez az én oldalamról nézve is nehéz, hiszen nem látom, hogy valóban betartják-e úgy az instrukciókat, ahogy megbeszéltük. Lehet, hogy pár grammal többet mérnek, vagy éppen le-lecsúszik egy kis édesség, akkor eszünk gyümölcsöt, amikor nem kellene, nem ittuk meg az előírt folyadékmennyiséget. Amikor hosszabb ideig dolgozom valakivel, és nem úgy alakulnak az eredmények, ahogy kellene, akkor sejteni szoktam, hogy valahol csúszás van, de még maguknak sem vallják be a hibáikat.

Nincs más dolgom, mint ismeretlenül is feltétel nélkül megbízni bennük, és nem számonkérő módba kapcsolni. Tudatosítani igyekszem bennük azt, hogy ne az én kedvemért, de ne is mások (családtag, barát) kedvéért csinálják végig, hanem csakis saját magukért.

– Van emlékezetes ügyfeled, akivel hosszú utat jártatok be, nagy siker lett vagy pont ellenkezőleg?

Minden ügyfelemre egytől egyig emlékszem, már-már baráti kapcsolat alakul ki közöttünk. Előfordul, hogy egy idő után nem csak kizárólag az együttműködésünkkel kapcsolatban kérnek tanácsot, hanem az élet más területein is kikérik a véleményemet. A bizalmi kapcsolat számomra nagyon fontos.

Mindenkinek más rezgései vannak, mindenkinek másért kell megküzdenie a mindennapokban. Mindegyikőjüket nagyra tartom, amiért bevállalták azt, hogy valami nagyon nem jó az életükben. Becsülöm őket azért, mert tesznek is azért, hogy jobb és szebb legyen az életük. Hiszen felelősséget vállalni saját magunkért hatalmas dolog. Ebből kifolyólag vállalunk felelősséget a munkánkért, a párkapcsolatunkért, a gyermekeinkért, a vállalkozásunkért. Minden velünk kezdődik. Amikor mi rendben vagyunk, minden más is rendeződik.

 A teljes cikket itt találjátok: 

https://read-blog.blog.hu/2020/06/25/egeszsegesen_taplalkozni_nem_nehez_vagy_megis