A glikémiás index egy olyan mutató, ami alapján megállapíthatjuk, hogy az adott élelmiszer, alapanyag mekkora hatást gyakorol a vércukorszintre. A mérvadó a cukor lett, ennek értéke 100.
Miért is kell ezt már az életmódváltás elején megtanulni és figyelni rá? Többek között a bevásárlásnál is nagy hasznát vehetjük, hiszen nem veszünk meg semmi olyat, amit végül nem használhatunk fel. Figyeljük meg, hogy az, amit a kosárba szeretnénk tenni, megfelel-e az egyénre szabott táplálkozási normáknak? Megfelel-e az előírt kritériumoknak, mint például csak alacsony glikémiás indexű ételeket fogyaszthatsz, a közepes glikémiás indexű alapanyagok közül is csak azt, amit előre megbeszéltünk, hogy még belefér. Hiszen ha már a bevásárlásnál odafigyelsz, a konyhában már nem nagyon tudsz hibát elkövetni. A magas glikémiás indexű ételek jobban megterhelik a szervezetet és egyáltalán nem biztos, hogy nekünk erre szükségünk van.
Az alacsony és közepes glikémiás indexű alapanyagokból és ételekből zavartalanul lehet válogatni. Ez is egy nagyon fontos szempont a munkám során, hogy nem feltétlenül grammra pontos étrendre van szüksége mindenkinek. Hanem sokkal inkább egy hosszú alapanyaglistára, amelyből nyugodtan válogathat a bevásárlás majd főzés során. Íme néhány példa, hogy lássátok, zöldség és zöldség között is akadhat különbség:
Alacsony GI | Közepes GI | Magas GI |
zöld zöldségek | kukorica | kukoricapehely |
paradicsom | zöldbab | sütemények |
hagyma | tök | palacsinta |
répa | cékla | görögdinnye |
alma | mangó | gyümölcslevek |
körte | sárgadinnye | alkohol |
zabpehely | banán | érett banán |
vadrizs | basmati rizs | fehér rizs |
Nem kell megijednünk, ha 1-1 kedvenc zöldségünk viszonylag magas glikémiás index-szel rendelkezik. A legjobban úgy lehet egyensúlyban tartani ezeknek a hatását, ha mellé bőven tálalunk fehérjét. Ez a kombináció nem fogja engedni annyira nagyon megugrani a vércukor-szintet.