Fűszerek és amit érdemes tudni róluk

Fűszerek és amit érdemes tudni róluk

  • Post Author:

Az alapfűszereken (só, bors) kívül a fűszerek tárháza eléggé széleskörű. Azontúl, hogy ízletesebbé varázsolják az ételeinket, hogy főzés közben már akár a szabad levegőn azonosítani lehet 1-1 illatot, aromát, számtalan jótékony hatásuk is van. Viszont ésszel kell ezeket használni. Minden élelmiszernek ugyanúgy megvan a hozzá illő fűszere, mint a különböző húsfélékhez a különböző borkínálat.  Egy párat szeretnék az alábbiakban ismertetni Veled. Egyrészt azért, mert lehet ettől jön meg a kedved, hogy kicsit elrugaszkodj a már jól bevált fűszerezéstől, ízektől. Másrészt pedig azért, mert lehet, hogy amit régóta használsz fűszert, nem is ismered igazán a jótékony hatásait, vagy éppen a benne rejlő veszélyeket.

Fokhagyma: antioxidáns hatású (csökkenti a szabadgyök-képződést). Immunerősítő hatását pedig már őseink is előszeretettel kihasználták. Így nem csoda, hogy a mai napig egy közkedvelt és elsődleges fűszernövény. Akár megfázás esetén, akár torokgyulladás esetén ez volt a tuti recept, de vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt is kedvelik. Használható levesekhez, sültekhez, halakhoz, egytálételekhez és salátákhoz is. Akár fokhagymapor, akár gerezd formájában.

Bors, fekete bors: rézben gazdag, támogatja a csontok egészségét. Gyulladáscsökkentő, emésztést javító és szélhajtó hatása is ismert.  

Gyömbér: emésztést segítő, hányingercsillapító hatása mellett inkább immunerősítő hatása miatt kedvelik. Rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a migrén tüneteit.

Petrezselyem: antioxidáns hatású, anyagcsere fokozó, bélflóra egyensúlyának fenntartásában és visszaállításában is fontos szerepet játszik. Ezek mellett képes javítani az étvágyat viszont vesekőhajtó tulajdonsága kevésbé ismert. Nagyobb mennyiségben vízhajtó hatású.

Kurkuma: fokozza a vérkeringést, gyulladáscsökkentő hatású, segíti az epehólyag kiürülést. Az izületek orvosának is tartják, emellett koleszterinszint csökkentő és antibakteriális.

Fahéj: antibakteriális hatással bír, serkenti a vérkeringést. Féregűző, puffadásgátló tulajdonsága ismert.

S ez csak pár abból a temérdek mennyiségű fűszertől és keverékeikről, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók. Válogassatok bátran és próbáljatok ki új ízeket, amellyel élvezetesebbé tudjuk tenni a főzést és az ételeinket.