Ásványi anyagok

Ásványi anyagok

  • Post Author:

Ásványi anyagok funkciója: mindazon a táplálékból származó anyagok, melyek a test felépítésében és a szervezet életműködésében részt vesznek. A sejt felépítésén kívül a biokatalizátorok működésében (enzimek), az ideg és izom ingerlékenység, illetve ingerátvitelben folyamatában, a szervezet só- vízháztartás és sav-bázis egyensúly fenntartásában, és a vérképzésben (a szervezet oxigén ellátásában) is nagy szerepet játszanak, funkciójuk betöltéséhez az ásványi anyagok csekély mennyisége is elég, hogy jelen legyen a szervezetben. Azokat a biokatalizátorokat, melyek a vitaminokkal ellentétben szervetlen, ásványi anyagok, nyomelemeknek nevezzük.

Az ásványi anyagok teljes hiánya, vagy amikor csak egyes ásványi anyagokból nem viszünk be eleget, annak súlyos következményei is lehetnek: a szervezet megbetegszik. De ha már nyomokban megtalálhatóak a táplálékban, akkor fedezik a működési szükségletet. Az ásványi anyagok pótolhatóak a szervezet részére táplálék és elégséges folyadék (víz) mennyiség formájában, illetve táplálék-kiegészítők formájában. Nagyon fontos kiemelni itt, hogy a táplálék-kiegészítők is csak akkor hasznosulnak a szervezetünkben kellőképpen, ha mellette a táplálkozásunk is a megfelelő mennyiséget és minőséget képviseli.

Előfordulhat, hogy a megfelelő táplálkozás és kiegészítők felvétele mellett is kialakulhat ásványi anyag hiány akkor, ha pl. a bélrendszer felszívódási és kiválasztási funkciója zavart szenved. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy rájöjjünk, honnan is ered ez a probléma. 

A kiegyensúlyozott táplálkozás, amely tartalmaz állati eredetű (20%) és nagyobb részben zöldség, gyümölcs (80%) eredetű összetevőket biztosítja, hogy mindenféle, a szervezet számára szükséges ásványi anyag mennyiséghez hozzájusson a szervezet.